חדשות ועדכונים

שו"ת

חזרה לשו"ת
תשובה נתקבלה מאת הרב שמיר שיינטופ בתאריך י"א חשון תשע"א
שאלה:
יש לנו בבית כיריים עם 4 להבות. האם יש בעיה במהלך הבישולים הבשריים של יום חמישי לטגן חביתה במחבת חלבית? יש לציין שמן הסתם המחבת תיגע בסירים כי הלהבות קרובות. הטענה אצלי בבית היא ש"הכלים סגורים" ו"מה הבעיה?!"
תשובה:
ברמת העיקרון, אם שני הכלים סגורים ונקיים מבחוץ (נקי זה גם יבש
מרטיבות), אין בעיה כי 'כלי לא בולע מכלי' דהיינו שאין מעבר של טעם חלב
או בשר דרך דפנות כלים בלי מאכל. [אמנם יש פוסקים שאומרים שהדין שכלי לא
בולע מכלי הוא רק בדיעבד, דהיינו שלא לאסור את הכלי אבל לכתחילה אין
לגרום למגע של כלים (זו דעת הט"ז הפרי מגדים ועוד אחרונים) אבל הרבה
אנשים לא מקפידים על כך].
כל זה ברמת העיקרון, אבל מבחינה מציאותית הרבה פעמים הסיר רטוב מבחוץ
משטיפתו האחרונה, או שנזל מעט אוכל במהלך הבישול, או שישנם ליכלוכים
שומניים בדפנות החיצוניות של הכלי, (ביחוד בשפת המחבת), ואז כל נגיעה של
סירים חמים, שביניהם רטיבות או שאריות של מאכל, יכולה לאסור את הכלי.
ולכן כדאי להזהר בזה. אבל לעיתים אין ברירה ומוכרחים לבשל ביחד, מחוסר
זמן וכדומה, בכזה מקרה צריך לדעת שמעיקר הדין הדבר מותר לפי הכללים
שכתבתי קודם (דהיינו להקפיד על נקיות הכלי מבחוץ).
אחרי ההיתר העקרוני צריך לדעת שאחד הדינים המורכבים ביותר בהלכות בשר
וחלב הוא טיפת חלב או מרק בשרי שהושפרצה במהלך הבישול לדופן כלי אחר,
והוא תלוי בהרבה אפשריות מציאותיות (גודל הטיפה, כמות האוכל בסיר השני,
מיקום הטיפה - מעל גובה האוכל בסיר, מתחת, על גבי המכסה, או לתוך הסיר,
וכל פרט משנה את דרך ההתמודדות עם המקרה), ולכן גם במקרה ומבשלים על סמך
העובדה שבעקרון אין איסור בנגיעה של סירים צריך להשמר מאוד שטיפות במהלך
הבישול לא יגלשו או יושפרצו על הסיר האחר.
סיכום לכתחילה לא כדאי אם מוכרחים צריך להזהר.
חזרה לשו"ת